Yoga

Yoga betekent eenheid en zorgt voor een evenwicht binnen alle lagen van de mens: fysisch, mentaal en spiritueel. Je begint yoga vaak met een motief, zoals fysieke klachten of stress. Maar na een tijd yoga te beoefenen begin je te merken dat yoga meer doet dan enkele fysieke en mentale klachten verbeteren. Het wordt een levenswijze, waarin je bewuster wordt van jezelf en de wereld rondom je.

Yoga werd voor het eerst beschreven in de yogasutra’s van Patanjali (500 vc) Hij omschrijft yoga als ‘Het beheersen van de schommelingen van de geest’  en geeft een achtvoudig pad om tot je innerlijke zelf te komen en de gedachtepatronen te leren beheersen.

HATHA YOGA
In Hatha Yoga wordt er gebruik gemaakt van fysieke houdingen (asanas) en ademhalingstechnieken (pranayama). De houdingen worden een tijd aangehouden. De lessen zijn dynamisch en actief. Staande houdingen worden afgewisseld met vooroverbuigers, achteroverbuigers en twists.

De lessen zijn geïnspireerd op de methode van BKS Iyengar.

BKS IYENGAR werd geboren op 14 december 1918 in Karnataka (India) en overleed op 20 augustus 2014 te Pune (India). Hij is een van de meest vooraanstaande yogaleraren ter wereld en werd in 2004 door “Time Magazine” opgenomen in de lijst van “100 meest invloedrijkste mensen ter wereld”.  Zijn boek ‘Light on Yoga’ (1966) is vaak betiteld als de ‘yogabijbel’ en is in alle belangrijke talen vertaald. Voor België was hij “de man die Koningin Elisabeth op haar 80ste op haar hoofd zette”.

IYENGAR YOGA
Kenmerkend aan de methode van Iyengar
is de aandacht voor het in lijn brengen van het lichaam. Om correct in de houding te komen worden er veel instructies gegeven. Door de precisie in de houdingen wordt het totale lichaam en de geest diepgaand beïnvloed. Al na een korte tijd oefenen voel je positieve ontwikkelingen: minder stijfheid in spieren en gewrichten, focus van je aandacht en een algeheel welbevinden.
Iyengar yoga staat bekend om het gebruik van hulpmiddelen (props). De hulpmiddelen (zoals blokken, touwen aan de muur, riemen, dekens, houten boogjes) werken ondersteunend voor beginnende leerlingen en maken de houdingen intenser voor gevorderde leerlingen.